Az Unió Hivatalos Lapjában pénteken megjelent rendeletet automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban. Az EURES két szintű lesz: a Bizottság működteti a központot és minden országban nemzeti irodákat kell létrehozni.

A hálózat célja - egyebek mellett - a foglalkoztatás, különösen a szakképzett, képzett és alkalmazkodásra képes munkaerő fejlesztésére összehangolt stratégia készítése, végrehajtása, továbbá a munkaerőpiacok működésének, kohéziójának és integrációjának javítása. Ez utóbbinál fontos, hogy a határokon átnyúlóan is működjön, ez lesz a  "határokon átívelő EURES-partnerség":

A Bizottságon belül létrehozott Európai Koordinációs Iroda feladata, hogy segítse az EURES-hálózatot tevékenységei végzésében, míg a nemzeti irodák a rendelet végrehajtását biztosítják. A Koordinációs Iroda működteti az EURES-portált és az ahhoz kapcsolódó informatikai szolgáltatásokat nyújtja. Így például állásajánlatok, álláspályázatok, önéletrajzok és igazoló dokumentumok, valamint egyéb információk megosztását szolgálja.

Ezek mellett közös képzési programokat és folyamatos szakmai továbbképzéseket szervez az EURES-tagok részére. A nemzeti koordinációs irodák töltik fel a központi adatbázisba az állásajánlatokat és önéletrajzokat.