Belgrádban többször megpróbáltak hamis oltási igazolást kiadni, ezért a napokban le is tartóztattak egy önkéntest, aki az oltási helyen szolgálatban volt - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Már a járvány kezdetén PCR-teszteredményeket hamisítottak Szerbiában, most viszont hamis oltási igazolást készítenek.

A letartóztatás Belgrádban történt egy oltási ponton, ahol egy 32 éves önkéntest vittek el a rendőrök. Azzal gyanúsítják, hogy hamis oltási igazolást adott ki. A rendőrség két hamisított oltási igazolást talált nála. A Netokracija üzleti-technológiai médium munkatársai azt mondják, hogy a Photoshop számítógépes programmal el lehet készíteni ilyen igazolásokat.

„Photoshopban ezt könnyű előállítani. Egyedül a QR-kódot, vagyis a digitális tanúsítványt nehéz hamisítani, amely telefonon átolvasva egy weboldalt nyit meg, és információkat tartalmaz az oltásról. Ezt a digitális részt nehéz meghamisítani, míg magát az iratot egyáltalán nem nehéz” – mondja Marko Mudrinic, a Netokracija munkatársa, aki azt állítja, hogy az igazolás hamisítói csakis a tudatlanságuk miatt buktak le.

Dragisa Calic, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságához tartozó jogász úgy véli. azért van kereslet a hamisítványokra, mert az emberek utazni akarnak, olyanok is, akik nem szeretnék felvenni az oltást. A visszaélésnek azonban az a veszélye, hogy a környező országok nem fogadják majd el az oltási bizonyítványokat, és például egy másik országba való belépést negatív PCR-teszttől tehetnek függővé függetlenül, van-e valakinek oltási igazolása vagy nincs.