Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olajhiány fog kialakulni a világpiacon a 2020-as években - idézte a Goldman Sachs elemzőinek előrejelzését a CNBC. A magyarázat egyszerű: a nagy olajvállalatok nem tehetik meg, hogy befektethető tőkéjüket teljesen a jövőbeni kitermelést megalapozó feltárásokra és más előkészítő beruházásokra fordítsák. Ehelyett egyre inkább azokat a lehetőségeket kell előnyben részesíteniük, amelyek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelést fejlesztik. Ebbe az irányba terelik őket a kormányok, amelyek egymás után hozzák az üvegház hatású gázok levegőbe kerülését korlátozó intézkedéseket, illetve a befektetők, akik már nem a szén- és az olajiparban látják a jövőt.

Tragikus lehet

Azt fogjuk tapasztalni a 2020-as években, hogy az olajpiacon a legszigorúbb fizikai értelemben olajhiány alakul ki, mivel kevés pénz folyik a kitermelés fenntartásába - fogalmaz Michele Della Vigna, a Goldman Sachs természeti erőforrások kutatásával foglalkozó részlegének vezetője. Ennek eredményeként az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelésre történő átállás eredménye nem az olajárak csökkenése lesz, ahogy arra eddig számítottunk, hanem éppen ellenkezőleg emelkedni fog a fekete arany ára.

Della Vigna szerint az olajipar nagyjai (Big Oils) kezdik megérteni, hogy ha fenn akarják tartani a befektetők széles körének érdeklődését, akkor bizonyítaniuk kell, hogy komolyan fellépnek a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének csökkentése érdekében. A Goldman elemzői szerint elég ha tanulmányozzák, milyen gyors tempóban zsugorodott a világ szénipara az elmúlt öt évben. Ennek alapján megérthetik, hogyan változtak meg a befektetők prioritásai.

Átmeneti időszak

Della Vigna úgy látja, hogy amíg a megújuló energiaforrások átveszik az uralmat az energiatermelésben, addig az elektromos energia gázalapú előállítása kerülhet az élre. Ennek fontos sajátossága, hogy infrastruktúrája - a kitermeléstől, a vezetékrendszeren és a tároláson át a folyékonygáz-technológiáig - rendkívül költséges. Ezért a szakértők azt jósolják, hogy az állami hátterű energiavállalatok fognak megerősödni.

Az olajipar történetéből, az 1950-es évekből ismert hét nővérhez, azaz olajipari óriásvállalathoz hasonlóan - amely az egyesülések nyomán immár kevesebb céget fog össze: BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell - hét nagy játékos menetelhet az olaj- és gázpiac élén a jövőben. Ezek az OECD-n kívüli országok nemzeti energiavállalatai: a szaúdi Aramco, az orosz Gazprom, az iráni NIOC, a kínai National Petroleum Corp., a brazil Petrobas, a venezuelai BDVSA és a malajziai Petronas.

Néhány európai olajipari vállalat, mint például a Shell vagy a Total előrébb jár amerikai riválisainál az átalakulásban - állatják a Goldman elemzői. Ez az a folyamat, amelyen a big oil helyét átveszi a bir energy mint olyan iparág, amelyben a nagy pénzek forognak. Az olajpiacon egyébként az elmúlt napokban ötödével estek az árak, mert a befektetők túlkínálat kialakulásától tartanak, ami a gazdasági növekedés lassulásával párosulhat.