Hétfő délután fél hat körül a szeptemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 4,45 dolláros, 6,05 százalékos mínuszban, 69,14 dolláron forgott az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónként 66,77 dollárba került, 4,79 dollárral, 6,69 százalékkal csökkent az ár.

Eddigi napi minimumán a Brent 69,05 dolláron, a WTI pedig 66,67 dolláron május 31. óta nem látott mélységben is járt. A Brent ára június 1. óta, a WTI-é pedig június 17. óta először került a 70 dolláros küszöb alá.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap arról állapodtak meg, hogy minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást.

Tovább csökkenhetnek az olajárak, de lehet, hogy mégsem

Carsten Menke, a legnagyobb svájci magánbank, a Julius Baer elemzője arra számít, hogy az olajárak tovább csökkennek, mivel hosszabb távon az OPEC+ csoport tagjai szabadon emelhetik kitermelésüket kapacitásaik függvényében. Továbbra is bizonyosak abban, hogy az olajpiac a fellendülés utolsó szakaszában van.

A Goldman Sachs New York-i székhelyű globális befektetési bank viszont továbbra is az olajárak emelkedésére számít, mivel az OPEC+ csoport megállapodása összhangban áll azzal a véleményével, hogy a termelőknek "a feszes fizikai piac fenntartására kell összpontosítaniuk, miközben nagyobb jövőbeni kapacitásokra és a konkurens beruházások visszaszorítására törekednek".

Varga Tamás, a PVM Oil osztrák olajbrókercég elemzője azonban óvatosságra intett a kereslet világjárvány utáni fellendülésének várható ütemével kapcsolatban. A globális járványhelyzet ismét súlyossá vált, ami érthető módon óvatossá teszi a befektetőket, "bár hangsúlyozni kell, hogy a világ más részein enyhülnek a korlátozások".

2022 szeptemberig fenntartanák az intézkedéseket

Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra a OPEC+ szakminiszterek, és hozzák meg a végleges döntést a jövő évre vonatkozóan. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától - írta az MTI.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy hat hónappal, 2022 decemberig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről-időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásuk hatályát, és májustól megemelik öt ország, Irak, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Oroszország kitermelési kvótáját.

Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.