Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína olcsó orosz olajjal pótolja ki stratégiai olajkészleteit, jelezve, hogy Peking és Moszkva erősíti energiapiaci együttműködését, miközben az európai országok azt tervezik, hogy fokozatosan leállítják az olajbehozatalt Oroszországból – írja a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. A tárgyalások teljesen kormányzati szinten zajlanak, nem vesznek bennük rész vállalatok.

Az olaj világpiaci ára ugyan megugrott, miután az orosz hadsereg rátámadt Ukrajnára, azonban az orosz olaj ára csökkent, mert számos vevő visszalépett a vásárlásától. Részben az imázsukat féltették, részben attól tartottak, hogy ha a nyugati országok korlátozásokat vezetnek be Oroszországgal szemben, annak ők is áldozatul eshetnek. Így Kína jól járhatna, ha megemelné idei orosz olajimportját.

Az esetleges szállítás részletei nem ismertek, a vevő és az eladó nem döntött az üzletről, és az is lehet, hogy végül nem jön össze a vásárlás. Ugyanakkor a kínai finomítók csendben vásárolnak orosz olajat az invázió kezdete óta.

Kína hivatalosan nem közli, hogy mekkora olajtartalékot tart fenn, ám a tárolókról készült műholdfelvételek és egyéb információk elemzése alapján nagyjából egymilliárd hordónyi kereskedelmi és stratégiai készletről lehet szó. Becslések szerint idén márciusban a tavaly szeptemberi csúcsnál hat százalékkal voltak alacsonyabban a tartalékok, miután vélhetően Kína is adott el ezekből tavaly ősszel, hogy a kínálat növelésével hozzájáruljon a fekete arany árának letöréséhez. Az USA kezdeményezésére mások mellett India és Japán vett biztosan részt az akcióban, ami csak átmeneti eredményt hozott.