Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csökkent a romániai bankok optimizmusa a gazdaság idei kilátásait illetően, azután, hogy kiderült, a 2021-es növekedés elmaradt a várttól - írta a Maszol. Általános az egyetértés a szakemberek körében, hogy idén az infláció jelenti a fő fenyegetést a honi gazdaságra. Amennyiben nem sikerül kordában tartani, az a fogyasztás csökkenését vonhatja maga után, márpedig Romániában a fogyasztás a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint 2021 januárja és 2022 januárja között 8,4 százalékos volt a lej értékvesztése, a Román Nemzeti Bank (BNR) pedig márciusban és áprilisban két számjegyű, 11 százalék körüli éves inflációra számít.

„Rövid távon a leghatékonyabb lépés a két számjegyű infláció megelőzésére az áfacsökkentés volna” – olvasható az ING Banknak a befektetőknek szóló jelentésében. Az intézkedés lehet általános vagy célzott, mely csak bizonyos gazdasági ágazatokra és termékcsoportokra vonatkozik. A kormányon belül egyelőre nem született döntés az infláció mérséklését célzó intézkedésekről. Az ING szerint idén 8,8 százalékos lesz az éves átlagos inflációs ráta.

Ami a gazdaság alakulásának idei kilátásait illeti, a bankok pesszimistábbak lettek azt követően, hogy az INS által közölt tavalyi növekedési adat jelentősen elmaradt az előzetes várakozásoktól, mindössze 5,6 százalék lett. Ennek hatására az ING Bank 4,5 százalékról 3,2 százalékra módosította a prognózisát, bár 2023-ra fenntartja a korábbi 4,5 százalékot,.

A BCR szintén lefelé módosította az előrejelzését, 4 százalékról 3,2 százalékra. A Raiffeisen Bank bejelentette, hogy a legutóbbi gyenge adatok miatt negatív irányban módosítja a prognózisát, azonban az új számokat még nem hozta nyilvánosságra.