A belorusz államadósság vészesen közeleg a kritikus határhoz - idézi a lengyel sajtó a Fitch hitelminősítő megállapítását. Az importtól függő ország jelenleg külföldi kiadásai 23 százalékát fordítja adósságtörlesztésre. A nettó adósság a GDP 55 százaléka, ami nincs messze a kritikusnak tekintett 60 százaléktól, de nem ez a fő gond.

Fehéroroszország gazdaságát Alekszander Lukasenko elnök - egyesek szerint Európa utolsó diktátora - kézzel vezérli. "A külföldi adósságok törlesztésére nagy pénzek mennek el, amelyet a kormány a gazdaságtól von el az adók és különböző díjak emelésével - idézi a fehérorosz Chartia97 portál egy szakértő véleményét.

A hatalom az import csökkentésével is próbálkozik, ami viszont visszafogja a vállalatok tevékenységét. Többszörözi a káros hatást, ha beruházási importról van szó, ami aláássa a hosszabb távú fejlődést is. A fehérorosz gazdaság motorja hosszú időn át az állami beruházások sorozata volt. Ezek leállása erózióhoz vezetett. Gyenge a belarusz bankrendszer, nő a vállalkozások adóssága, csökkenek a keresetek.

Sok pénz kellene

Az idén 3,4 milliárd dollárra van szüksége a kormánynak a külföldi adósságok törlesztésére, miközben ország valutatartaléka 4,99 milliárd dollár. Minszk nem számíthat Oroszországra, amíg nem fizeti ki 600 millió dolláros gázadósságát. Moszkva ötödével csökkentette a nyersolaj szállítását a belorusz feldolgozókba, amivel lehetetlenné teszi, hogy az olcsó nyersanyagot üzemanyagként világpiaci áron továbbértékesítsék, szép extraprofitot zsebre téve.

A nemzetközi piacokon már nem tartják megbízható adósnak Fehéroroszországot, az ország nem számíthat az IMF-re, ezért már egymilliárd dollárt kölcsönt sem tud felvenni, ami kevesebb harmada lenne annak, amire az idei adósságtörlesztéshez szüksége lenne.