Egyes nyugat-európai uniós tagállamok vezető politikusai részéről a sajtóban a TTIP-pel összefüggésben megjelenő negatív álláspontok a KKM szerint belpolitikai megfontolások miatt, a közeledő parlamenti választásokra figyelemmel hangoznak el, másrészt az amerikai partner rugalmatlan álláspontját célozzák. Az Egyesült Államok a közelgő választásokra tekintettel merev tárgyalási álláspontot képvisel - jegyezték meg.

Kiemelték, Magyarország a kezdetektől fogva részt vett a szabadkereskedelmi tárgyalásokon, melyben a magyar érdekek képviseletében egy kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös megállapodásban érdekelt.

Az Országgyűlés arra kérte a kormányt, hogy az Európai Unió döntéshozatali eljárásában azt az álláspontot képviselje , hogy a megszülető megállapodások hatálybalépésére a tagállami parlamenti ratifikációt követően kerüljön sor - olvasható a KKM válaszában.

Hétvégén már temették a megállapodást

Miután Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a hét végén egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a TTIP tárgyalások "de facto meghiúsultak", több európai politikus is pesszimistán nyilatkozott a megállapodás kilátásairól.

A francia államfő például azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá tudnák hozni a megállapodást. Francois Hollande a francia nagykövetek értekezletén kedden tartott beszédében úgy fogalmazott, "a tárgyalások megfeneklettek, az álláspontokat nem tartották tiszteletben, az egyensúly hiánya nyilvánvaló". Hollande szerint nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem fog tudni jóváhagyni egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást.

Zsákutca? Á, dehogy

A német alkancellár is kitartott azon véleménye mellett, a koalíciós partner és az üzleti élet részéről érkező heves bírálatok ellenére, hogy zsákutcába jutottak a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásáról (TTIP), noha ezt hivatalosan senki nem fogja deklarálni. Sigmar Gabriel kedden egy berlini sajtótájékoztatón kijelentette: három évi tárgyalás után egyetlen lényeges kérdésben sem sikerült megállapodni.

A dolgok jelenlegi állása mellett nincs rá esély, hogy az EU és Washington az idén egyezségre jusson, hacsak az EU nem akarja "alávetni magát az amerikaiaknak" - mondta a szociáldemokrata alkancellár, aki a gazdasági miniszteri posztot is betölti.

Ignacio García Bercero uniós főtárgyaló, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője azonban cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások.

Angela Merkel, német kancellár szóvivője útján a tárgyalások folytatása mellett foglalt állást, elismerve, hogy "kétségtelenül vannak nézeteltérések".