Négy éve múlt, hogy 2018. február 21-én este Miroslav Marcek bekopogtatott Ján Kuciak és Martina Kusnírová nagymácsédi házának ajtaján, és mindkettejüket agyonlőtte - emlékezik a tragédiára a pozsonyi Új Szó. Az eredeti célpont az oknyomozó újságíró volt, viszont Marcek vallomásából kiderült, hogy a gyilkosság során nem takarta el az arcát, és mivel Martina megláthatta, nem akart szemtanúkat hátra hagyni.

Kuciak akkoriban súlyos gazdasági botrányok felderítésén dolgozott, amelyek befolyásos nagyvállalkozókat és politikusokat egyaránt érintettek.

Marcek bevallotta, hogy bérgyilkosság történt, ám állítása szerint a valódi megrendelő kilétét nem ismerte. A gyilkossággal kapcsolatban Andruskó Zoltán kereste meg, tőle kapta az információkat és a fotókat a fiatal párról. Mint kiderült, a fényképeket egy nagyszabású megfigyelési akció alatt készítették, amely során több oknyomozó újságírót is követtek, és megpróbáltak kompromittáló információkat gyűjteni róluk. Az akciót Peter Tóth, korábbi újságíró és SIS-ügynök szervezte meg, aki saját bevallása szerint közelebbi kapcsolatban állt Marián Kocner ismert üzletemberrel.

Marcek nem egyedül hajtotta végre a gyilkosságot, elmondása szerint az unokatestvére, Szabó Tamás is besegített – ő volt a bérgyilkos sofőrje. Marcekkel ellentétben viszont Szabó nem működött együtt a hatóságokkal, nem is ismerte el a bűnösségét. Ennek ellenére mindkettőjüket 25 évnyi szabadságvesztésre ítélte a Specializált Büntetőbíróság (STS). Andruskó Zoltán 15 éves börtönbüntetést kapott.

Az ügy azóta tovább bonyolódott, mivel a bíróság úgy döntött, összevonják egy másik, szintén gyilkossági megrendelésekkel kapcsolatos botránnyal. A vád szerint 2017-ben likvidálni akarták Maros Zilinka főügyészt, Daniel Lipsic speciális ügyészt és Peter Sufliarsky volt főügyészhelyettest, de ez végül nem sikerült. Ebben az ügyben öt vádlott van, közülük hárman a Kuciak-per szereplői.

Az ügynek nemcsak büntetőjogi, hanem komoly társadalmi és politikai következményei is lettek. A gyilkosság után pár héttel hatalmas tüntetéshullám söpört végig az országon, melynek következtében Robert Fico miniszterelnök, Robert Kalinák belügyminiszter és Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány is lemondott. Minden bizonnyal a Fico pártja, a szociáldemokrata Smer 2020-as választási vereségében is nagy szerepet játszott a botrány.

Ján Kuciak munkáját a kollégái folytatták, legyen szó akár a befejezetlen cikkeinek publiklásáról, akár a róla elnevezett oknyomozó központ létrehozásáról, melynek célja a korrupciós botrányok feltárása.