Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben most tartanák meg a választást, a két párt koalícióját a megkérdezettek 26 százaléka támogatná. A második helyen a három jobboldali párt alkotta Spolu (Együtt - ODS, TOP 09, KDU-CSL) választási koalíció végezne 21,5 százalékkal, míg a jelenleg koalícióban kormányzó ANO mozgalom 20 százalékot kapna.

A Kantar CZ ügynökségnek a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felméréséből, amelynek eredményét vasárnap hozták nyilvánosságra Prágában, továbbá kiderült, hogy a 200 tagú parlamenti alsóházba összesen hat párt és választási koalíció kerülne pedig.

A bevándorlás ellenes Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 10 százalékkal a negyedik, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 5,5 százalékkal az ötödik, míg a korrupcióellenes programmal kampányoló Prísaha (Eskü) mozgalom öt százalékkal hatodikként kerülne be a képviselőházba. A Prísaha mozgalmat Robert Slachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának egykori parancsnoka alig néhány hónapja alapította - írja az MTI.

A kormánykoalíció kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alatt mozog.

A két ellenzéki választási koalíció egyaránt azt hangsúlyozza, hogy célja Andrej Babis koalíciós kormányának leváltása, amelyet széleskörű korrupcióval vádolnak.