Eredménytelennek nevezte az olasz pártokkal tartott konzultációit a sajtónak nyilatkozva Pierluigi Bersani a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, miután csütörtökön erről az államfőnek is beszámolt. Giorgio Napolitano köztársasági elnök most személyesen keres minél gyorsabb alternatív megoldást - jelentette be ezt követően az elnöki palota főtitkára.

Az államfő pénteken újabb konzultációs kört tart: a jobbközép Szabadság Népével (PdL) kezdve az összes parlamenti párt vezetőit fogadja.
Napolitano március 22-én bízta meg Bersanit a kormányalakítási kísérlettel a februári választások után kialakult patthelyzetben. A parlamenti pártokkal tartott egyeztetéseken a PdL és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) is elutasította egy Bersani vezette kormány támogatását.
A PD főtitkára szerint kormányalakítási kísérlete azért vallott kudarcot, mivel nem engedett "elfogadhatatlan feltételeknek". A sajtó ezt úgy értelmezte, hogy Bersani nem volt hajlandó teljesíteni a Silvio Berlusconi vezette PdL követeléseit a balközép kormány támogatásáért cserébe. A PdL a májusban távozó Napolitano utódjának székét kérte Bersanitól.

Elemzők szerint Napolitano esetleg egy újabb szakértői, hanem az olasz politikában intézményi kormányként emlegetett, "rendkívüli politikai helyzetben" az állami intézmények működését szavatoló többpárti kabinet felállítása mellett dönthet, amelyet Piero Grasso korábbi maffiaellenes ügyész, a szenátus jelenlegi elnöke vezethetne.

A februári olasz választásokat a PD vezette balközép koalíció nyerte, de szilárd parlamenti többség nélkül. A legnagyobb párt az M5S lett, amely kezdettől fogva magának követeli a kormányzás jogát. A PD közleményben hangsúlyozta, hogy Bersani "nem mondott le a kormányalakításról". A sajtó szerint azonban a választási és kormányalakítási kudarc a PD-n belüli töréshez vezethet, és megkérdőjelezi a főtitkár személyét is.