Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország nem fogadja el Norvégia döntését, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet - írta a Miniszterelnökség.

Hét pályázóból Magyarország az Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott ehhez a szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt.

Norvégia ezzel megsérti az EGT-tagságból származó kötelezettségeit, ezért a magyar kormány jogi lépéseket fog tenni. A kabinet az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A 77 milliárdos támogatás valószínű elveszítéséhez többéves vita vezetett. A konfliktus még 2014-ben robbant ki, amikor a magyar kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt. A vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja e pénzek elosztását. Erről július második feléig kellett volna megállapodni a norvég és a magyar kormánynak.

A Népszava szerint az, hogy a norvégok szigorúan betartották a határidőt és a szerződést, alighanem Budapestet meglepte. A magyar fél ugyanis arra készült, hogy az őszi norvég, illetve a jövő tavaszi magyar parlamenti választások után újra leülhetnek tárgyalni és megállapodhatnak a kérdésben.