Aleksandar Vulin belügyminiszternek, Ivica Dacic parlamenti elnöknek és Mirsad Djerlek egészségügyi miniszternek adták be az elsők között az orosz vakcinát január 6-án.

Európában csak Szerbiában és Belaruszban oltanak az orosz vakcinával, amelyet egyelőre sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem az Egészségügyi Világszervezet nem engedélyezett - írja a Szabad Európa hírportál.

A szerb belügyminiszter hisz a Szputnyikban

Az oroszokat már hetek óta oltják az orosz vakcinával, miután Moszkva augusztusban engedélyezte az oltóanyag használatát, annak ellenére, hogy hiányoztak a nagyszabású klinikai vizsgálatok, amelyek alátámasztották volna az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát.

Magyarországon önkénteseken tesztelik

Oroszországban a Szputyik V harmadik fázisú (több ezer emberen végzett tesztelés a lehetséges mellékhatások feltérképezésével) tesztelésével nem végeztek decemberig, miközben a hónap elején már megkezdték vele a tömeges oltásokat. Magyarországra is érkezett december végén hatezer ampullányi az orosz vakcinából, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi tájékoztatása szerint tesztelnek, és ha megfelelőnek találják, azzal is olthatnak majd. Először 3000 önként jelentkezőnek adják be Magyarországon a Szputnyikot.

A Moszkva-párti álláspontjairól ismert szerb belügyminiszter azt mondta, hogy szerinte az orosz oltás "jó, és mindenkinek meg kell kapnia". A politikus úgy fogalmazott, hogy kifejezetten szeretett volna orosz oltást kapni, mert "hisz az orosz orvoslásban", míg a szerb egészségügyi miniszter, akit szintén beoltottak a Szputnyikkal, azt mondta, hogy a szerbiai gyógyszerszabályozó hatóság által jóváhagyott vakcinák biztonságosak, "ugyanolyan minőségűek és ugyanaz a céljuk, vagyis az immunitás erősítése".

Kétmillió adag orosz vakcinát rendeltek

Az első 2400 adag Szputnyik V vakcina december 30-án érkezett Szerbiába. Az RDIF orosz szuverén alap január 6-án közölte, hogy összesen 2 millió adag vakcinát juttat Szerbiába. Ez elegendő ahhoz, hogy 1 millió embert beoltsanak, miután az orosz készítmény is "kétlövéses", ahogyan a Magyarországon is használt Pfizer-BioNTech, illetve az Európai Unió területén frissen engedélyt kapott amerikai Moderna készítménye is.

Valamennyi Covid-elleni oltásból beszereznének

Szerbia december 24-én indította el a koronavírus elleni oltási programját a Pfizer-BioNTech vakcina felhasználásával, azt elsőként Ana Brnabic miniszterelnöknek adták be. Mivel azonban a Pfizer-BioNTech készletei egyelőre korlátozottak, Szerbia arra törekszik, hogy az oltásokat az AstraZenecától, a Modernától és a kínai Sinopharmtól szerezze be. Szerbiában csaknem 350 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak eddig a járvány megjelenése óta, köztük több mint 3400-an belehaltak a vírus okozta betegségbe - írja az amerikai kormányzati támogatással működő Szabad Európa.