Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új kormánykoalíciót alkotó négy párt - a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) - összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

Janez Jansa a szavazást megelőzően a parlamentben ígéretet tett, hogy maximális erőfeszítéseket tesznek a koronavírus-járvány megállítására. Beszédében főleg erre helyezte a hangsúlyt, hisz az új átmeneti kormány egy nappal az után alakult meg, hogy Szlovéniában járványt hirdettek. Mint mondta, a kormány a parlamenti ülést követően azonnal megtartja első ülését, amelyen újabb intézkedéseket vezetnek be a fertőzés megfékezésére.

Bejelentette továbbá, hogy válságstábot hoznak létre, mert most következetes, hatékony és óránkénti koordinációra van szükség a vírus terjedésének megállítására nemcsak Szlovénián belül, hanem a szomszédos országokkal és az Európai Unióval is.

Jansa szerint a távozó kormány megbukott a teszten az elmúlt napokban. A hatóságok válaszát a kialakult helyzetre a 2015-ös migrációs válsághoz hasonlította, amikor szerinte a kormány alulbecsülte a történéseket és a reakciók kaotikusak voltak. A jövő héten rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze, hogy a távozó kormány által kidolgozott intézkedéseket szükség szerint kiegészítsék.

A péntek reggeli adatok szerint Szlovéniában 96 ember fertőződött meg az új koronavírussal. Az óvodák és az iskolák hétfőn zárnak be, de sok gyerek már pénteken is otthon maradt.

Az előző kormányfő, Marjan Sarec január végén, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le.

Jansa ezt követően tárgyalásokba kezdett több parlamenti párttal, köztük a Sarec vezette kisebbségi kormány két koalíciós partnerével. A szlovén parlament március 3-án választotta meg miniszterelnök-jelöltnek. Jansának ezt követően 15-nap állt rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze. Eredetileg jövő kedden szavaztak volna kormányról, de a koronavírus-járvány miatt előrehozták a voksolást.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott Marjan Sarec Pártja (LMS) elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az új átmeneti kormány a 2022-ben esedékes parlamenti választásokig marad hivatalban - írta az MTI.