Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja 9,63 százalékkal. A választási részvétel meghaladta a 65 százalékot - írta az MTI.

Kormányalakításra leginkább a két ellenzéki, jobbközép és liberális pártszövetségnek van esélye: a hárompárti Spolu koalíció 27 százalék, a kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalíció 15 százalék körüli eredményt ért el. Ők egyértelműen kizárták, hogy Babišsal közösködjenek, és utóbbiak vezetője már bejelentette, hogy megkezdik a kormányalakításról szóló tárgyalásokat - írja a 444.hu.

Andrej Babis miniszterelnök egyedül a szélsőjobboldali, EU-ellenes SPD-re számíthat: velük korábban kizárta a közös kormányzást, de aztán felülemelkedni látszott ellenérzésein. Csakhogy az ő 10 százalékuk sem lesz elég a kormányzáshoz.

A Telex a BBC hírére hivatkozva azt írja, a Cseh Televízió előrejelzése szerint a Spolu koalíció a 200 képviselői helyből 108-at fog megszerezni. A milliárdos vállalkozó Babiš korábban úgy nyilatkozott, hogy ha nem maradhat tovább miniszterelnök, akkor távozik a politikából.