Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából végzett kutatások szerint az SPD a szavazatok 43-44 százalékát gyűjthette össze. Ez nagyjából 13 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es választáson elért 29,6 százalékhoz képest.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) 27,5 százalékot szerzett az exit pollok szerint, bő 13 százalékponttal gyengülve.

A Németország délnyugati részén fekvő, hagyományosan konzervatív beállítottságú tartomány következő kormányát így várhatóan az SPD alakíthatja meg, amely 1994 óta először nyer választást, és leváltja az 1999 óta megszakítás nélkül kormányzó CDU-t. Az SPD abszolút többséget, 26 képviselői mandátumot is szerezhet az 51 tagú saarbrückeni Landtagban, és egyedül kormányozhat.

Két kis párt juthat még be

Az exit pollok alapján meglehet, hogy a tartományi parlamentben a két nagy párt mellett csak két másik szerez képviseletet, mindkettő minimális, az 5 százalékos bejutási küszöböt alig meghaladó támogatottsággal.

Az egyik a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD), amely 5,5 százalékra gyengülhet az öt évvel korábbi 6,2 százalékról, ismét jóval gyengébben teljesítve az ország keleti, az egykori NDK területén fekvő tartományaiban rendre 20 százalék feletti választási eredményekhez képest.

A másik a Zöldek pártja, amely valószínűleg visszakerül a tartományi gyűlésbe, a 2017-es 4 százalék után 5,8 százalékos eredménnyel.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) - amely a vasárnapi választással véget ért ciklusban még a harmadik számú politikai tényező volt Saar-vidéken - a 2017-ben elért 12,8 százalék után a jelentéktelenségbe süllyedést jelentő 2,5 százalékra számíthat, és kieshet a parlamentből.

A liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) 4,9 százalékos eredményt jeleznek az exit pollok. Ez azt jelentené, hogy a liberálisok ugyan némileg erősödnek az öt évvel korábbi 3,3 százalékhoz képest, de megint nem jutnak be a Landtagba.

Saar-vidéket 2012 óta nagykoalíció, a CDU és az SPD közös kormánya vezeti. A kormányfő 2018-ig Annegret Kramp-Karrenbauer, a tartomány legnépszerűbb politikusa volt, aki a Saar-vidéken elért sikerek után az országos, szövetségi szintű politikára váltott. Előbb a CDU főtitkára, majd elnöke volt, a tisztséget Angela Merkeltől vette át. Pártelnökként nem volt eredményes, és végül az utolsó Merkel-kormány védelmi minisztereként távozott.

Annegret Kramp-Karrenbauer 2018-ban Tobias Hansnak adta át a tartományi miniszterelnöki tisztséget. A 44 éves - minden idők legfiatalabb Saar-vidéki kormányfőjének számító - politikusnak nem sikerült elődjéhez hasonló népszerűséget szerezni, szemben az SPD-s kormányfőhelyettessel, Anke Rehlinger gazdasági miniszterrel, aki pártját vezette a kampányban, és az országos 5,3 százalékhoz képest nagy, 6,2 százalékos munkanélküliség csökkentésének ügyére, a munkahelyteremtésre és a helyi gazdaság megerősítésének ügyére összpontosított.

A tartományi rangú városokat - Berlin, Bréma, Hamburg - nem számítva a legkisebb, egymillió lakosú tartományban tartott választás volt a német pártok első megmérettetése a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választás után. A következő a Schleswig-Holstein tartományi választás lesz május elején, az év legnagyobb szabású választását pedig május közepén tartják Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legtöbb lakosú, 18 milliós tartományában - írja az MTI.