A kis Észtország tud meglepetést szerezni környezetbarát ötleteivel - derült ki a lengyel Rzeczpospolita híréből. Egy háztartási eszközöket árusító ottani bolthálózat, az R-Kiosk Európában az elsők között kínál olyan egyszer használatos a poharakat, bögréket, fedőket, tányérokat és evőeszközöket, amelyek teljesen megújuló nyersanyagból készültek.

A növényi alapanyagok mellett egyáltalán nem alkalmaztak kőolajszármazékokat, következésképpen ezek az eszközök rövid úton újrafelhasználhatók.Tija Ilvies, a vállalat ügyvezető igazgatója nem győzi hangsúlyozni elkötelezettségüket a környezetbarát megoldásokat iránt, külön kiemelve, hogy biotermékeik - szemben az ilyen típusú árukkal - nem megfizethetetlenül drágák.

Ráadásul az új tárgyak előállításához olyan fa alapanyagot használnak, amely környezettudatos gazdálkodást folytató erdőkből származik. Bevonatként cukornád fedőréteget vittek fel rájuk. A cég kéri vásárlóit, hogy a termékeket, ha lehet, használják többször és mindenképpen az újrahasznosításra szolgáló szeméttárolókban helyezzék el, ami megkönnyíti, hogy visszakerüljenek a gazdaság körforgásába.