Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott tájékoztatás szerint az Eldorado Gold Corporation évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását előrevetítő, 187 hektár erdő kiirtását feltételező felsőcsertési projektjének környezetvédelmi kockázatiaról Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők közösen tettek fel írásban kérdést az Európai Bizottságnak.

Az EP-képviselők szerint az elmúlt másfél évtizedben a verespataki bányanyitással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy egy ilyen terv környezetvédelmi kockázatokat hordoz, ezért azt akarták megtudni, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet, és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.

Karmenu Vella környezetvédelmi biztos a Bizottság nevében adott válaszában elismerte, hogy Románia eddig semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg a projekttel kapcsolatban, ennek ellenére az engedélyezést teljesen rendben valónak találta. A tagállamok számára a környezeti felelősségről szóló irányelv írja elő, hogy a gazdasági szereplőket pénzügyi garanciák létrehozására kötelezzék - emlékeztet a közlemény.

Tőkés László sajtóirodája felidézte: az Európai Parlament 2010. május 5-én elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely a ciántehnológiák betiltására kéri az Európai Bizottságot, ám az mind a mai napig nem szerzett érvényt a parlament határozatának.

A felsőcsertési bányaberuházást a szakértők "kis-Verespataknak" is nevezik, ugyanis miután a Rosia Montana Gold Corporation verespataki bányászati terve meghiúsult, a szintén kanadai Eldorado Gold a szomszédos településen, Felsőcsertésen kíván ciántehnológián alapuló kitermelést beindítani. 1971 őszén száznál több halálos áldozatot követelt egy itt bekövetkezett gátszakadás, amelynek során az aranybánya zagytározójából kiömlő iszap elárasztotta a települést - közölte az erdélyi EP-képviselő irodája.