Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy franciaországi beteg, akit tüdőgyulladással diagnosztizáltak és kezeltek tavaly december végén, valójában koronavírus-betegségben szenvedhetett - vette át a BBC a hétfői hírt. Az esetről egyelőre annyit tudni, hogy a betegtől vett kenet utólagos vizsgálata derített fényt a lehetőségre, miután pozitív lett a vírusra. Az illető, nem járt külföldön ezt megelőzően. Orvosa szerint a koronavírus-fertőzés 14 napos lappangási ideje alapján december 14. és 22. között fertőződhetett meg.

Az ügyel kapcsolatban felvethető a kérdés, hogy a mostani vizsgálat pontos volt-e, azaz tényleg koronavírus-betegségben szenvedett-e az illető? Ezt valószínűsíti, hogy a Párizs környékén lakó, 43 éves férfi két gyermeke szintén megbetegedett, ám felesége semmilyen tüntet nem mutatott. Ugyanakkor az asszony a párizsi Charles de Gaulle repülőtér szupermarketjében dolgozik, s mint beszámolt róla, ott érintkezésbe kerülhetett olyan kínai utasokkal, akik poggyászukat maguk után húzva térnek be az áruházba vásárolni. Az orvosok csak találgatják, hogyan maradhatott teljesen tünetmentes.

Ennél azonban érdekesebb az ügy tanulsága. Az hagyján, hogy a kínai hatóságok csak december végén értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy újfajta vírus fertőz az országukban. Fontosabb ennél, amire Rowland Kao, az Edingburgh-i Egyetem professzora hívja fel a figyelmet: ha igaz, hogy már decemberben Európába ért a vírus - Kínában most egy novemberi esetet tartanak az első koronavírus-megbetegedésnek -, az azt jelenti, hogy az ilyen kórokozók a globalizált világban villámgyorsan képesek terjedni. Ezért az egészségügyi hatóságoknak és a kormányoknak gyakorlatilag semmi idejük nincs arra, hogy felkészüljenek a válaszra.