A veszélyhelyzet a szlovák kormány szerdai döntése szerint október 1-jétől 90 napig érvényes. A kijárási korlátozás november 14-ig marad érvényben, kivéve az éjjel 1 és hajnali 5 óra közötti időszakot, és nem vonatkozik azokra a személyekre, akik negatív PCR-tesztet vagy az országos tesztelés alkalmával végzett antigéntesztet tudnak felmutatni - írja a pozsonyi Új szó Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszterre hivatkoza.

A miniszter közölte azt is, hogy dolgoznak az alkotmánytörvény módosításán is, amely lehetővé teszi a kormány további intézkedéseit

A törvény értelmében az állam veszélyhelyzetben a szükséges ideig és a szükséges mértékben korlátozhatja az alapvető jogokat és szabadságjogokat. A kormány veszélyhelyzetet hirdethet, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberéletet vagy a lakosság egészségét, a környezetet vagy a közvagyont. A törvény szerint az intézkedés legfeljebb 90 napig tarthat.

Másodszor hirdetett veszélyhelyzetet a kormány a járvány miatt, először tavasszal hozott ilyen intézkedést, amit március 16-án jelentett be és június 14-ig tartott. A rendelkezés csak az egészségügyet érintette. A kormány által március 12-én elrendelt rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.