A kórházban ápoltak közül 1220-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Emellett közel ötvenezer személy lakhelyi, további több mint kilencezer pedig intézményi elkülönítésben várja gyógyulását - írja az MTI.

Az elmúlt négy nap hétezer fölötti napi esetszáma után vasárnapra enyhén mérséklődött, 6333-ra csökkent a diagnosztizált új fertőzések száma. A hétvégi visszaesés azonban megszokottnak számít Romániában, és a szakemberek szerint a kevesebb elvégzett koronavírus-teszttel áll összefüggésben.

A járvány terjedésének a sebességét jelzi, hogy a hét során 49 213 új esetet jegyeztek, 63 százalékkal többet, mint a korábbi héten. Szeptember első hetében a heti esetszám még alig haladta meg a tízezret.

Az elmúlt 24 órában 111 személy halálát okozta a fertőzés, a szám mintegy 22 százalékkal magasabb, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Legutóbb éppen négy hónappal ezelőtt kezeltek tízezernél több koronavírusos beteget a romániai kórházakban, akkor azonban a lecsengőben volt a járvány harmadik hulláma. A járvány kezdete óta április elején, a harmadik hullám csúcsán nehezedett a legnagyobb nyomás romániai egészségügyi rendszerre, amikor rövid időre 14 ezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma.

Az aggasztó adatok nyomán enyhén éledni látszik az oltási hajlandóság is Romániában. Míg heteken át tízezer alatt volt a napi beoltottak száma, pénteken húszezernél több, szombaton pedig 17 ezernél több személyt oltottak be.

Virgil Musta a Temesvári Victor Babes Kórház fertőző osztályának a vezetője önkéntes elszigetelődésre, a zsúfolt helyek kerülésére, a személyes érintkezések csökkentésére szólította fel az embereket a Digi24 hírtelevízióban. Az orvos örömét fejezte ki az oltási hajlandóság növekedése miatt, de megjegyezte: a kampány megkésett, a járvány mostani terjedését csak kis mértékben tudja mérsékelni, hiszen a most oltakozók szervezetében csak hetek múltán alakul ki a védettség.