A mai napon startolt el Ausztria nagyszabású programja, amely az eddigieknél jóval szigorúbban ellenőrzi az oltatlanokat. 

A "2G-regeln" vagyis a (getestet, genesen - tesztelt vagy átesett) szabály ugyan eddig is szabályozni kívánta az oltatlanokat, de őket eddig csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték - írja a Der Standard.

Mától viszont az élelmiszerboltokat kivéve, minden ruhakiskereskedő, drogérialánc és elektronikai cikkeket árusító bolt kénytelen már a bejáratnál ellenőrizni, hogy a betérő vásárlóik megfelelő védettséggel rendelkeznek vagy átestek-e a betegségen. A bevásárlóközpontokban így a biztonsági őrök a plázák bejáratánál "2G" pecsétet nyomnak azoknak a csuklóira, akik jogosultak a shoppingolásra.

Ezen felül az FFP2-maszk használata kötelező minden olyan kültéri területen, ahol a 2 méteres távolság nem tartható, kivételt képeznek viszont azok a személyek és helyek, ahol a minimális távolságot csak rövid időre nem sikerül tartani, például a járdán - fogalmaz a portál.

Azok, akik nincsenek beoltva, csak szupermarketekben és drogériákban szerezhetik be a napi használatra szánt termékeket.

Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter a napokban jelentette be, hogy keddtől több mint 30 ezer rendőr ellenőrzi majd az üzleteket, a szállodákat és az éttermeket is. A magánszemélyeket 1450 euróig, a kereskedőket 3600 euróig terjedő pénzbírsággal büntethetik.