Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Néppárt (ÖVP), illetve a Zöldek politikusa hozzátette, hogy a felajánlás a társadalmi összefogás jele, a részleteket pedig a következő napokban ismertetik - idézi az APA hírügynökség nyomán Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár nyilatkozatát az MTI.

Kurz azzal indokolta a döntést, hogy jelenleg emberek milliói nélkülöznek vagy kerültek anyagilag nagyon nehéz helyzetbe. Hangsúlyozta: a szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Ausztria "sikeresen kilábaljon a válságból".

Werner Kogler alkancellár kifejtette: a kormány tagjai "szolidaritásukat szeretnék kifejezni ezekben a mindannyiunk számára kihívásokkal teli időkben". "Minden miniszter és államtitkár jól átgondoltan fogja odaadni egyhavi nettó jövedelmét olyan szervezeteknek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy közös erővel a lehető legjobban átvészelhessük ezt a válságot" - hangsúlyozta.

A kancellár fizetése havi bruttó 22 327 euró, ennek nettó összegét, több mint 11 ezer eurót kap egy általa kiválasztott szervezet. Werner Kogler alkancellár 19 640 euró bruttó keresetéből 10 ezer eurót kap kézhez havonta, arról mond le a kiválasztott szervezet javára. Az adomány teljes összege, vagyis az osztrák kormány tagjainak nettó jövedelme összesen 162 ezer euró - írta internetes kiadásában az Österreich című lap, amely úgy tudja, hogy Alexander Van der Bellen államfő is felajánlja egyhavi fizetését. A köztársasági elnök 24 516 eurót keres bruttó, ami nettó 12 858 euró.

Közben Ausztriában folytatódott a kedvező tendencia: egyre nő azoknak a száma, akik meggyógyultak a koronavírus okozta Covid-19 betegségből, és ezzel párhuzamosan csökken az új fertőzöttek száma. Eddig 14 795 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük eddig 10 631-en gyógyultak meg, a legfertőződöttebb tartományban, Tirolban vasárnapról hétfőre 45-tel nőtt a gyógyultak száma. A betegek közül 805-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük 194-en vannak intenzív osztályon. A koronavírus okozta szövődményekbe 470-en haltak bele.

A kisebb üzletek egy hete nyitottak újra Ausztriában, ennek esetleges hatásait az adatok még nem tartalmazzák, mivel a koronavírus lappangási ideje két hét.
Hétfőn megnyitott a gyorséttermek egy része is, főként azok, ahol a gépkocsiban ülő vásárlónak nem kell kiszállnia ahhoz, hogy megkapja az ételt. A nyitást követően hosszú sorok kígyóztak az éttermek előtt, a felső-ausztriai Welsben a várakozó autók olyan hosszú sort alkottak, hogy akadályozták a forgalmat, ezért a rendőrségnek kellett intézkednie.