Belgium államháztartási hiánya az idén a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékára rúghat, az államadósság pedig elérheti a GDP 115 százalékát is. A központi bank a járvány előtti időkből származó prognózisában 2 százalékos államháztartási deficittel és 99,2 százalékos adósságrátával számolt.

Az első negyedévben 4 százalékkal, a másodikban pedig 15 százalékkal csökkenhet a GDP, de az év második felében fokozatosan javul a helyzet. A jövő év, 2021 végére azonban a GDP növekedési pályája 2 százalékponttal lehet alacsonyabb, mint ahogy azt a válság előtt gondolták.

A belga kormány március 14-én rendelte el a személyek szabad mozgásának korlátozását a SARS-CoV-2 vírus terjedésének akadályozására. Az intézkedés április 19-ig érvényes, de a kormány jelezte, hogy további két héttel, május 3-ig meghosszabbíthatják.

A központi bank és nemzeti tervezési ügynökség, amely friss előrejelzésében hét hétre szóló korlátozásokkal számolt, úgy ítéli meg, hogy a gazdaság a következő kilenc hónapban fokozatosan talpra áll és fellendül. A járvány valószínűleg nem okoz tartós károkat a gazdaságnak, nem vezet vállalati csődöket kiváltó, széles körű fizetési problémákhoz. A fogyasztók jövedelmének megvédését célzó intézkedések, mint például a jelzáloghitelek fizetési moratóriuma és a munkanélküliségi rendszer ideiglenes átalakítása, megteremtették az alapokat ahhoz, hogy a fogyasztás a harmadik negyedévtől helyre álljon.

A 11,5 millió lakost számláló Belgium az euróövezet hatodik legnagyobb gazdasága. A SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma szerdára meghaladta a 23 ezret, a halálos áldozatok száma 2240 volt. Egészségügyi illetékesek szerint a járvány már közel áll a tetőzéshez.