Kutatók azt jósolják, hogy hamarosan nemcsak az oltások nyújtotta immunvédelmet lesznek képesek kicselezni a folyamatosan megjelenő új variánsok, de még egyes antitestkoktélok hatását is semlegesíteni tudják majd - idézi a portál a MedicalXpress hírét.

A Nature-ben március 8-án publikált tanulmányban a brit és a dél-afrikai variánsokat figyelték meg. David Ho, a kutatás vezetője szerint eredményeik megerősítik azt, amit a Novavax oltásának klinikai kísérletei is bizonyítottak - az a vakcina a korábban globálisan elterjedt koronavírus-variáns ellen 90 százalékos védelmet adott, ugyanakkor a dél-afrikaival szemben mindössze 49,4 százalékos volt hatékonysága.

Féktelenül mutálódik a vírus

"Vizsgálatunk és más, új klinikai vizsgálatok adatai is azt mutatják, hogy a vírus mutációja olyan irányba halad, amely a tüskefehérjét célzó oltások és terápiák eredményét gyengítik" - nyilatkozta Ho. "Úgy gondoljuk, ha a vírus féktelen terjedése folytatódik és további kritikus mutációk keletkeznek, akkor örökké kell majd kergetnünk a folyamatosan változó SARS-CoV-2-t, ahogyan azt az influenzával tesszük. A helyzet megköveteli, hogy a lehető leghamarabb állítsuk meg a vírus terjedését korlátozások bevezetésével és oltási programokkal" - tette hozzá.

Újra is fertőzhet

Ho és társai úgy találták, a Pfizer és a Moderna oltásai vesztenek hatékonyságukból a brit és a dél-afrikai variánssal szemben: a brit variáns esetében is csökkent a semlegesítő antitestek hatása, de nem olyan mértékben, ami komoly következménnyel járhatna. A dél-afrikai variánssal szemben azonban már drámai visszaesést tapasztaltak. Azt is megállapították, hogy egyes antitestkoktélok nem lesznek hatásosak a dél-afrikai variáns okozta betegség kezelésében, illetve hogy ez a törzs újra képes fertőzni azokat, akik egyszer már átestek a megbetegedésen.

A kis mintaszám, illetve az a tény, miszerint az immunvédelemnek a semlegesítő antitestek csak egy részét képezik, nem teszik egyetemes érvényűvé a megállapításokat, de azok biztosan rámutatnak egy problémára az új variánsokkal szemben.

Készülnek az emlékeztető oltások

A Pfizer és a Moderna korábban végzett már laboratóriumi teszteket, de azokban csak a dél-afrikaihoz hasonló variánssal, nem magával a dél-afrikai törzzsel szemben méretették meg oltásuk hatását. Mind a két cég dolgozik emlékeztető oltáson, amely ezzel a törzzsel szemben is hatásos lehet.