Míg a brit változatról ismert, hogy a járványt kirobbantó ázsiai változatnál fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, az 501.V2 nevű dél-afrikai variáns ellenáll a koronavírus antitesteknek - olvasható a portálon.

Erre a magyarázat, hogy a vírus annyi mutációt tartalmaz, hogy mások a külső burkolatán található tüskefehérjék. Mint ismert a tüskefehérjének kulcsszerepe van abban, hogy a vírus megtámadott sejthez kapcsolódik, hogy falán keresztül beolvadva vírusgyártásra állítja át. Kimutatták, hogy az immunrendszer leghatékonyabb védekezési mechanizmusa, ha ezeket a tüskefehérjéket támadja. Az koronavírus elleni oltóanyagok szintén a tüskefehérjék támadására tanítják az immunrendszert.

QP | Quality Placement

Új idők új tüskéi

Az 501.V2 vírusváltozat tüskéi eléggé különböznek az eddig ismert vírustól, ahhoz hogy ne legyenek felismerhetők. Az egyik új mutáció például máshogy építi meg a fehérje E484 nevű szakaszát. Az E484 változása nyomán az antitestek tizedannyira tudják megakadályozni, hogy a vírus a sejtekbe hatoljon.

A washingtoni és seattle-i tudósok új változatot ismertető tanulmány egyelőre csak a bioRxiv adatbázisra került fel, a tudományos elbíráláson még nem ment át.

A kutatók szerint a dél-afrikai változat valószínűleg a koronavíruson átesettek antitestjeinek is ellenáll, de nincsenek róla adatok, hogy miként viselkedik az új oltások által előidézett immunitással szemben. Azt viszont igazolták, hogy az új variánst a Regeneron mesterséges antitest-koktél alapú gyógyszerei sem állították meg.