A brit tudományos tanácsadók és egészségügyi tisztviselők örömmel fogadták azokat a jeleket, amelyek szerint szerint az omikron koronavírus-változat okozta fertőzések Londonban visszaszorulóban vannak – írja a Financial Times. Ez reményt ad arra, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat a járvány mostani szakaszát újabb korlátozó intézkedések bevezetése nélkül is át tudja vészelni.

Január első hetének elején a brit fővárosban ötödével esett a napi fertőzések száma a december 22-én elért 28 ezres csúcshoz képest, amiben persze szerepet játszik az is, hogy az ünnepek idején visszaestek az emberek iskolai, munkahelyi és közlekedési találkozásai. Ugyanakkor London volt az Egyesült Királyságban az első terület, ahol az omikron lecsapott, miután Dél-Afrikában 2021 novemberében kimutatták.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College virológus professzora óvatosan optimista azzal kapcsolatban, hogy a 18 és 50 év közöttiek körében tetőzhetett az omikronjárvány. Ugyanakkor úgy véli, hogy túl korai lenne egyértelműen kijelenteni, hogy a járvány hanyatló szakaszába került a brit fővárosban. A 20 és 34 éves közöttiek körében harmadával esett a fertőzések száma a december 20-án elért csúcshoz képest – derül ki a hivatalos adatokból, amit a professzor azzal magyaráz, hogy egy gyorsan terjedő vírus nem maradhat sokáig fertőzési csúcsán.

Figyelmeztetés

Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy egy-két hónap alatt az új vírusváltozatnak nem volt ideje átterjedni az idősebb korosztály tagjaira, akik nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, miután a koronavírus megfertőzi őket. December eleje óta nagyon alacsony kiindulási pontról, 11-ről tízszeresére nőtt a 80 éven felüliek körében a 100 ezer főre eső napi fertőzések száma.

Tim Spector professzor, a londoni King College járványügyi szakértője úgy véli, hogy a londoni esetszám csökkenése logikus annak tükrében, hogy Dél-Afrikában is ugyanezt a tendenciát tapasztalták. Hozzáteszi még ehhez, hogy a karácsony előtt érezhető „félelemtényező”, azaz a megfertőződéstől való félelem hozzájárulhatott a csökkenéshez, miután óvatosabbá tette az embereket. A visszaesés sokkal gyorsabb, mint amit a delta koronavírus-változat esetén tapasztalhattunk, ezért a professzor nem tart a tendencia megfordulásától azt követően, hogy újraindulnak az iskolák és a munkahelyek.

A javulás tükrözi, hogy a kórházba kerülők számának növekedése a két számjegyű tempóról alacsony egy számjegyűre csökkent. Emellett a londoni tapasztalatok is alátámasztják, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz, mint más mutánsok. Jelenleg 245-en vannak lélegeztetőgépen, ami a két héttel korábbi esetek egy százaléka, míg tavaly ilyenkor 814 és tíz százalék volt az ennek megfelelő két adat. Az intenzív kezelésre szorulók 60 százaléka oltatlan beteg volt.

Lépett az OPEC+

Az OPEC és a kartellen kívüli legnagyobb olajtermelő országok is azért döntöttek január első napjaiban arról, hogy február elejétől napi 400 ezer hordóval emelik kitermelésüket, mert úgy látják, hogy az omikron terjedése nem fog a korábbihoz hasonló gazdasági gondokat okozni. Következésképpen nem várható az olajkereslet lényeges csökkenése egy újabb járványhullám miatt.

A szakértők szintén erre hívják fel a figyelmet. Melima Croft, az RBC Caital Markets tőketársaság árupiacokkal foglalkozó vezetője úgy látja, hogy a kormányok vonakodnak újabb népszerűtlen intézkedéseket hozni, amelyek korlátoznák az emberek mozgását, így az energiahordozók iránti kereslet csökkenése lényegében elmarad. A Brent ára egyébként az év elején hordónként 80 dollár fölé emelkedett a december eleji 65 dollárról.

Christyan Malek, a JPMorgan pénzügyi szolgáltató szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az OPEC és barátai 2022 folyamán a járvány hatásának kalkulálásán túl egy további gonddal is szembe kerülnek. Nevezetesen azzal, hogy egyes tagjaiknak gondot okoz kitermelésük bővítése. Az iráni atomalku-tárgyalások alakulása és az ukrán-orosz katonai konfliktus esélye további bizonytalansági tényezőként nehezítik az olajárakkal kapcsolatos előrejelzéseket. Emellett ha az omikronhullám gyorsan lecseng, akkor az olajkereslet a vártnál tempósabban futhat fel a világpiacon.