Szlovákiában az egészségügyi minisztérium szerint a régi határbeléptetési rendszer, amelyben színek szerint kategorizálták az egyes külföldi országokat, ellenőrizhetetlen volt, ezért a tárca újat dolgozott ki, amely már nem az egyes országokat különbözteti meg, hanem az utazókat osztja két csoportra: oltottakra és oltatlanokra - írta a pozsonyi Új Szó.

Az országba legkönnyebben az oltott személyek térhetnek vissza. Oltott személynek számít az, akinek legalább 14 nap telt el valamely kétdózisú vakcina (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) második dózisának beadásától; 21 nap telt el az egydózisú, Johnson&Johnson vakcina beadásától; ha valaki átesett a Covid-fertőzésen, és ettől számítva nem telt el 180 nap, akkor 14 nappal az első dózis beadását követően teljesen védettnek számít.

A fenti kategóriák valamelyikébe eső személyeknek a határátlépésnél igazolniuk kell, hogy megkapták az oltást. Szigorúbb szabályok vonatkoznak az oltatlanokra: az országba való érkezéskor regisztrálniuk kell az eHranica rendszerbe; 14 napos kötelező karantént kell teljesíteniük; a karantént egy negatív PCR-teszttel lehet megszakítani, amelyre leghamarabb a visszatéréstől számított 7. napon kerülhet sor.

Ez a rendszer július 31-ig átmeneti időszak lesz érvényben, amely alatt a 12 és 18 év közöttiekre ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint szüleikre, feltéve, hogy legalább a vakcina első dózisát megkapták.

Az egészségügyi tárca szerint sokan visszaéltek az ingázókra vonatkozó kivétellel, ezért az állam most számukra is egy átmeneti időszakot tart fenn arra, hogy beoltassák magukat. Július 31-ig tehát 7 napnál nem régebbi PCR-teszttel léphetik át a határt, ezt követően, augusztus 1-től pedig csak azok ingázhatnak kötelező karantén nélkül, akik mind a két vakcinadózist megkapták. Kivételek nem lesznek.