Mark Rutte miniszterelnök közölte: a bároknak, éttermeknek és kávéházaknak hétvégétől éjfélkor, míg a diszkóknak és más zenés kluboknak teljesen be kell zárniuk. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat.

A kormányfő az intézkedéseket szükségesnek nevezte. Közölte azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint a napi fertőzésszám megközelíti a hétezret, míg a mutató nemrégiben még ötszáz körül mozgott. A friss fertőzöttek legtöbbje harminc év alatti fiatal, az esetszámok rendkívüli emelkedésért a koronavírus Delta variánsa felelős - idézi az MTI.

A rendkívüli intézkedések szombat reggel hat órától lépnek életbe és augusztus 14-ig maradnak érvényben.

Az elmúlt 24 órában 5475 új esetet jegyeztek fel az országban, ez a hatszorosa az egy hete feljegyzett számoknak és 1815-tel több, mint csütörtökön. Az elmúlt héten naponta 2308 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak, ami 277 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 196 embert ápolnak koronavírussal, közülük 90-en részesülnek intenzív ellátásában. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat - közölték.