Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mára Indiában regisztrálták a világon a második legtöbb koronavírusos esetet, közel 14 milliót. Az ország hatalmas népességéhez képest ez nem tűnik túl soknak, de ezzel India a második leginkább fertőzött ország lett az Egyesült Államok után, és a terjedés sebessége egyre gyorsul - olvasható a lap portálján.

A B.1.617-es változatnak elnevezett indiai mutációban az a különleges tehát, hogy két helyen is megváltozott (az E484Q és L452R-nek nevezett mutációkat tartalmazza), emiatt könnyebben képes az angiotenzin-konvertáló enzim 2-höz (az ACE2-receptorhoz) csatlakozni. A két mutáció külön-külön is felgyorsította a vírus terjedési sebességét, de ez az első alkalom, hogy egyetlen vírusvariánsban is azonosították mindkettőt. Ráadásul így nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyású betegséget okoz, vagy akár annak is, hogy egy már felgyógyult beteget újra megfertőz (bár valószínűleg enyhébb tünetekkel).

Az indiai egészségügyi minisztérium szerint nem az új variáns megjelenésének következménye az országon belüli esetszám emelkedése, hanem a korábbi korlátozó intézkedések feloldásának. A laboratóriumi adatok szerint egyelőre Indiában is a brit vírusváltozat terjedése okozza az esetszám emelkedését.

Az egy másik kérdés, hogy vajon a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák mennyire lesznek hatásosak ellene, főleg úgy, hogy még a legjobb használatban lévő oltóanyag sem biztosít 100 százalékos védelmet. Ha az új variánsra kevésbé hatékonyak a vakcinák, akkor a hőn vágyott nyájimmunitás elérése is csak magasabb átoltottság mellett lenne csak lehetséges.

A vírusmutációt már több szomszédos és távolabbi országban is azonosították, így Szingapúrban, Ausztráliában, de az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.