A lengyelek 22,9 százaléka azt nyilatkozta, hogy erősen csökkentette vagy teljesen felhagyott az alkohol fogyasztásával a koronavírus-járvány alatt - vette át a Biostat közvélemény-kutató intézet felmérésének adatait a Business Insider Polska. A nagyobb mennyiségű alkohol ivását a megkérdezettek 10,9 százaléka ismerte el, míg a felmérés válaszadónak 17,6 százaléka azt mondta, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. A kutatást június közepén végezték.

Ebből az is kiderül, hogy minden ötödik lengyel egy héten többször is fogyaszt alkoholt, Mindennap gyakrabban isznak a férfiak, mint a nők, de hetente többször a férfiak 21,9 százaléka, a nők 12,6 százaléka alkoholizál. A leggyakrabban a 35-44 évesek, illetve a 45-54 évesek adják a fejüket az ivásra. Az alkoholt kerülők főként 55 év felettiek

A legalacsonyabb végzettségűek körében a leggyakoribb, hogy minden nap fogyasztanak szeszes italt, de rendszeresen fogyasztanak alkoholt a magasabb végzettségűek is, minden negyedik lengyel legalább néhányszor egy héten. Ami a mennyiséget illeti, a felmérés résztvevői egy sört vallottak be, vagy egy kupica vodkát, amely 20 gramm tiszta etilalkoholnak felel meg.