Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Éppúgy mint tavaly, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható a koronavírus-fertőzések megugrása.– derült ki Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szavaiból, aki a Népszavának nyilatkozott. Magyarországon 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Két hete az esetszám napi 40 körül ingadozott, most pedig 80 körül alakul. Így augusztus 20. körül már napi 250 eset várható.

Európába kitekintve felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik. Ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában. Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

A másik szabályosság az iskolához kapcsolódik. Nagy-Britanniában a hullám akkor indult be, amikor május 19-én a kormány eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot. A járvány az elmúlt napokban gyors csillapodásba váltott, ami az ottani tanév végével (július 23.) hozható kapcsolatba.

A fenti adataiból kiindulva az esetek száma nálunk is néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. Az iskolák nyitása tovább gerjeszti majd a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén sokezres napi esetszámokra számíthatunk.

Más országok adataiból az is kiderül, hogy már a jelenlegi magyar helyzetnél kisebb esetszámoknál elkezdtek visszaszabályozni. Például Ausztriában július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak oltás után, vagy negatív PCR-teszttel lehet látogatni. Az oltottságról szóló, úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak az kaphatja meg, aki már két adag vakcinát is kapott. Portugáliában július elejétől a zárt térben működő éjszakai klubokat és más szórakozóhelyeket bezárták, a szabadtéri rendezvényeken negatív vírusteszt vagy oltási igazolvány szükséges.