Az Economist azután kezdte újraszámolni az áldozatokat, hogy több furcsaságot is tapasztalt egyes országok halálozási statisztikáiban.

A lap említ egy példát: a hivatalos adatok szerint 2020 márciusában az olaszországi Bergamóban 1140-en haltak meg a vírus miatt, miközben az előző év azonos időszakához képest 2420-szal nőtt a halálozások száma. Hasonló jelenségekre figyeltek fel Amerikában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és más országokban is - írja a lap.

A koronavírushoz köthető számítások pontatlanok és esetlegesek az Economist szerint, többnyire csak a tesztelésen alapulnak, és kizárják a járvány közvetett áldozatait, például azokat, akik az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt haltak meg. Az Economist ezért a többlethalálozást vette figyelembe, azaz azt, hogy hányan haltak meg az adott időszakban ahhoz képest, mint amire az előző évek adatai alapján számítani lehetett.

A lap számítása szerint a pandémia halálos áldozatainak száma jóval több mint ötmillió, szerintük inkább a 17 millióhoz van közel.