Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Economist azután kezdte újraszámolni az áldozatokat, hogy több furcsaságot is tapasztalt egyes országok halálozási statisztikáiban.

A lap említ egy példát: a hivatalos adatok szerint 2020 márciusában az olaszországi Bergamóban 1140-en haltak meg a vírus miatt, miközben az előző év azonos időszakához képest 2420-szal nőtt a halálozások száma. Hasonló jelenségekre figyeltek fel Amerikában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és más országokban is - írja a lap.

A koronavírushoz köthető számítások pontatlanok és esetlegesek az Economist szerint, többnyire csak a tesztelésen alapulnak, és kizárják a járvány közvetett áldozatait, például azokat, akik az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt haltak meg. Az Economist ezért a többlethalálozást vette figyelembe, azaz azt, hogy hányan haltak meg az adott időszakban ahhoz képest, mint amire az előző évek adatai alapján számítani lehetett.

A lap számítása szerint a pandémia halálos áldozatainak száma jóval több mint ötmillió, szerintük inkább a 17 millióhoz van közel.