Szerbiában nem szűnt meg minden koronavírus elleni rendelkezés, mégis mindenki úgy tesz, mintha ez történt volna, ez pedig visszaüthet – mondta Milanko Sekler immunológus, mikrobiológus a közszolgálati televízióban a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Szerinte ősszel jelentkezhetnek majd ismét gondok, amikor mindenki többet tartózkodik majd zárt térben.

„Arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy milyen rendelkezések vannak még életben, és nem arra, hogy melyek nincsenek. Persze nálunk fontosabb, hogy 500 vendég jelenlétében mulatságokat rendezzenek, dogozzanak az éttermek, ahelyett, hogy a még érvényben lévő korlátozásokat helyeznénk előtérbe, mint a maszkviselés, vagy a távolságtartás és, hogy hányan tartózkodhatnak egyszerre zárt térben” – dohogott a szakember, aki félti azokat, akik nem oltatták be magukat. Szerinte a vírus mindenképpen utat talál majd hozzájuk.

Arról is beszélt, hogy a 18-40 éves korosztályban vannak a legtöbben, akik nem kapták meg a vakcinát. „Az államnak új immunizációs stratégiát kellene alkalmaznia. Sok országban adnak pénzt az oltásért, de szerintem nem sok értelme van, hogy az állam azért fizet, hogy valaki megvédje az életét, más pedig ingyenesen veszélyeztesse azt”. Szerinte elég lenne, ha minden beoltott rábeszélne a vakcinára egy-egy olyan polgárt, aki még nem kapta meg az oltást.