Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ hétfői adatai szerint az uniós országokba érkezett vakcinaszállítmányok összesen meghaladják már a 400 milliót. Ez körülbelül megfelel Ursula von der Leyen bizottsági elnök februárban ismertetett menetrendnek, miszerint a második negyedév végére 204 millió európai beoltására elég vakcina érkezik (a Janssen oltásból egyetlen adag elegendő, ebből 4,69 millió adag érkezett eddig).

Jelenleg az uniós átoltottság 58,5 százalékon áll a felnőtt lakosság körében, azonban országokra lebontva nagyok a különbségek. Belgiumban és Máltán a nagykorúak 71 százaléka kapott legalább egy dózist, Bulgáriában ez az arány mindössze 16 százalék. A legtöbb nyugat-európai ország átlépte már a 60 százalékot. Magyarországon az ECDC adatai szerint 67,1 százalék ez az arány - olvasható a portálon.

Az Our World in Data adatai szerint Máltán a teljes lakosság körében már 80 százalék azok aránya, akik már legalább egy oltást kaptak. Belgiumban ez csaknem 60 százalék, Finnországban 58, Magyarországon 56 százalék. Szemben a magyar ellaposodó görbével az éllovas országokban felfutóban van még az oltási kampány. Különösen érdekes Írország, ahol még nem minden felnőtt számára nyílt meg az időpontfoglalás.

Több Magyarországgal szomszédos ország is található az uniós sereghajtók közt. Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában is 40 százalék alatt van azok aránya a teljes lakosságot nézve, akik legalább az első oltásukat megkapták.

Portugáliában, Spanyolországban és Írországban még továbbra sem nyílt meg az oltás minden 18 év feletti számára. Írországban például még az 50 év felettieket oltják, és a 35 év felettiek regisztrálhatnak, hogy aztán majd időpontot foglalhassanak.