A tudósok a lehető leggyorsabban kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinát, meg kell nekik köszönni, és oltakozni kell. "Nem kell ide kampány, a józan ész diktálja ezt" - idézi az MTI a politikust.

Már nemcsak egészségügyi kérdésről van szó, hanem gazdaságiról is. Azok az országok, amelyek késnek az oltással, sokkal súlyosabb gazdasági következményekkel fognak szembenézni. A kormány tudta, hogy nehéz lesz az oltakozási kedvet fenntartani, de hogy az oltakozási hajlandóság 44 százaléknál lelassuljon, azt kicsit korainak tartja.

QP | Quality Placement

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

Az elmúlt 24 órában 14 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8202-re emelkedett. Kórházban jelenleg 195 beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 478 516-an kaptak védőoltást, közülük 1 051 096-an már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 12 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 74-en vannak kórházban, 22-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 807 753-an kaptak, közülük 643 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.