A tudósok a lehető leggyorsabban kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinát, meg kell nekik köszönni, és oltakozni kell. "Nem kell ide kampány, a józan ész diktálja ezt" - idézi az MTI a politikust.

Már nemcsak egészségügyi kérdésről van szó, hanem gazdaságiról is. Azok az országok, amelyek késnek az oltással, sokkal súlyosabb gazdasági következményekkel fognak szembenézni. A kormány tudta, hogy nehéz lesz az oltakozási kedvet fenntartani, de hogy az oltakozási hajlandóság 44 százaléknál lelassuljon, azt kicsit korainak tartja.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

Az elmúlt 24 órában 14 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8202-re emelkedett. Kórházban jelenleg 195 beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 478 516-an kaptak védőoltást, közülük 1 051 096-an már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 12 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 74-en vannak kórházban, 22-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 807 753-an kaptak, közülük 643 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.