Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban Nagy-Britannia rendelkezik a legtöbb adattal, hiszen ők alkalmazták először ezt a készítményt. Így ők kísérletezték ki például, hogy mikor érdemes beadatni a második oltást.

A PHE hangsúlyozza, hogy bár most először sikerült "valós körülmények között" tesztelni az AstraZeneca két dózisának hatékonyságát, további vizsgálatokra lesz szükség, hogy megalapozott állításokat tehessenek a készítménnyel kapcsolatban. Az AstraZeneca üdvözölte az előzetes vizsgálati eredményeket.

A közegészségügyi hatóság heti felügyeleti jelentésében azt írta, hogy az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett AstraZeneca vakcina becsült hatékonysága 89 százalékos volt az oltatlan emberekhez képest. Az eredmény majdnem azonos a Pfizer/BioNTech oltóanyagának becsült hatékonyságával, amit 90 százalékra tesznek a tünetes koronavírusos megbetegedésekkel szemben.

"Ezek az új adatok rávilágítanak arra a hihetetlen hatásra, amelyet a vakcina mindkét adagja kifejthet: az Oxford/AstraZeneca vakcina második adagja akár 90 százalékos védelmet is biztosít" - mondta Nadhim Zahawi vakcinákért felelős miniszter. "A PHE-től származó legújabb, valós adatokkal bővül az a növekvő számú bizonyíték, amely a Covid-19 elleni vakcinánk hatékonyságát bizonyítja" - idézte a minisztérium közleményét a Reuters.

"Megnyugtató, hogy mind a Pfizer, mind az oxfordi AstraZeneca vakcina adatait látjuk. Lényegében összehasonlíthatók a tüneti megbetegedés elleni hatékonyság tekintetében, amely két adag után nagyon magas" - mondta Michael Head, a Southamptoni Egyetem globális egészségügyben dolgozó vezető kutatója.

A PHE szerint a Pfizer oltás első adagja után 10 héttel, a második oltás beadása előtt "kis mértékben csökken a vakcina hatékonysága". Bár márciusban Nagy-Britannia 12 hétre hosszabbította meg az adagok közötti távolságot, hiába figyelmeztetett a Pfizer/BioNTech, hogy a kísérletek során alkalmazott háromhetes távolságon kívül más intervallum esetében nincs bizonyíték a hatékonyságra. Végül az Egyesült Királyság a múlt héten 8 hétre csökkentette az 50 év felettiek számára az adagok között eltelt időt, hogy az először Indiában talált B.1.617.2 variáns miatti aggodalmak fényében maximális védelmet nyújtson a veszélyeztetettebb embereknek.

Az AstraZeneca esetében viszont az nyert megállapítást, hogy bár a gyártó négyhetes időközt javasolt az első és a második oltás beadása között, több kutatás is azt mutatta, hogy a kettő dózis esetében a 6 és a 12 hetes intervallum nagyobb védettséget biztosíthat - olvasható a portálon.

Magyarországon az időszaki korlátozást feloldották, az oltakozó dönthet a második vakcina felvételének időpontjáról.