Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) után az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos – jelentette be Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

A szaklapban az a régóta várt tanulmány jelent meg, amely a kínai vakcina fázis III. vizsgálatának eredményeit ismerteti.

A tanulmány szerint a tesztelés során vizsgált kétféle, inaktivált vírusból készült vakcina 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal védett meg a súlyos tünetek kialakulásától.

Az alanyokat három csoportra osztották, akik vagy két oltási dózist kaptak három hét különbséggel, vagy placebót. Két héttel a második oltás beadása után 26 ember kapta el a koronavírust azok közül, akik a WIV04 nevű oltást kapták, 21-en lettek fertőzöttek abból a csoportból, amelyet a HBO2 nevű vakcinával oltottak, és 95-en fertőződtek meg a placebót kapott csoportból - olvasható a portálon.

A valódi vakcinát kapó önkéntesek egyikénél sem alakult ki súlyos betegség, szemben a placebót kapó csoporttal, ahol két embernél súlyos tüneteket okozott a koronavírus.

A Bloomberg Quint ugyanakkor a vakcinakísérlet néhány sajátosságára hívja fel a figyelmet:

  •     A vizsgálatban résztvevők közel 85 százalékát férfiak tették ki.
  •     Kevesebb, mint 2 százalékuk volt 60 éves, vagy annál idősebb.
  •     Többségük egészséges volt.

A Bloomberg Quint szerint ennek eredményeként kevés bizonyíték van arra, hogy a vakcina hatásos és biztonságos a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők körében. Magyarországon mostanáig közel 1 millió ember kapta meg a kínai oltást. 500 ezren 60 évnél idősebbek.