Hasonló tendencia volt megfigyelhető 2020-ban, akkor a németországi Heinsberg megyében volt a legnagyobb a fertőzöttség, ezért tavaly tavasszal már meg sem rendezték az ünnepségeket. A városvezetők idén úgy döntöttek, hogy „jobb ha az emberek hivatalos körülmények között ünnepelnek, mint házibulikban, ahol nincsenek korlátozások”- mondta Judith Blümcke, a kölni turisztikai bizottság kommunikációs vezetője.

A hatnapos rendezvénysorozaton a résztvevőknek emlékeztető oltással, két beadott oltással vagy a vírusból való felgyógyulás igazolása mellett negatív koronavírus-teszttel kellett rendelkezniük, viszont szabadtéren nem volt kötelező a maszkviselés. A tradicionális felvonulás elmaradt, és nem tartották meg a beltéri programok nagy részét sem, de nyolcezer fő összegyűlhetett egy helyi stadionban.

A programok első napján ráadásul kitört az orosz-ukrán háború, ezért az ünneplés helyett békepárti- és oroszellenes demonstrációt tartottak a városban. A rendezvények eredményeképpen az országos átlaghoz képest Kölnben 56 százalékkal emelkedett a fertőzésszám, és leginkább a 20-29 éves korosztályban tapasztalható az esetszámok növekedése.