Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben - mielőtt az omikron változatot először észlelték - ugyanez a szám 1014 volt. Tavaly február 15-én, a fertőzések számának téli megugrása idején, a koronavírus miatti halálozások napi átlaga elérte a 2293-at. Mint a CDC megállapította: ez még mindig elmarad a járványügyi központ által 2021. január 13-án rögzített, 3422-es negatív csúcstól - írja az MTI.

"Még mindig túl sok embert veszítünk el naponta ahhoz, hogy ez bármilyen módon elfogadható legyen" - jelentette ki Jodie Guest, a Georgia államban található Emory Egyetem Közegészségügyi Iskolájának epidemiológusa a The Wall Street Journal című amerikai napilapnak.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint szerdáig - a járvány kezdete óta - több mint 871 000 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az Egyesült Államokban.

Oltatlanok terhelik a kórházakat

Szakemberek szerint egyre több bizonyíték lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a vírus omikron változata kisebb valószínűséggel okoz súlyos megbetegedést, vagy halált, mint a delta variáns. De az omikron fertőzőképessége és terjedési sebessége miatt túlterhelté váltak az amerikai kórházak, elsősorban a be nem oltott emberek miatt - írja az amerikai sajtó.

"Megdöbbentő különbséget" látni a fertőzések, a kórházi ápolásra szoruló betegek, illetve a halálesetek száma tekintetében, ha az elmúlt hónap adatait összevetjük a korábbiakkal - mondta szerdai tájékoztatóján Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. "Bár az esetszámok drámaian megnőttek, és ötször magasabbak, mint a delta hullám idején, a kórházi kezelések száma nem nőtt ugyanilyen mértékben, és a halálozások száma továbbra is alacsony az esetszámokhoz képest" - tette hozzá a szakember.

A CDC múlt héten ismertetett új tanulmánya szerint a Pfizer és a Moderna vállalatok által kifejlesztett vakcinák emlékeztető dózisai legalább 90 százalékban hatékonyaknak bizonyultak az omikron és a delta változatok miatti kórházi kezelések megelőzésében.

A Moderna a közelmúltban bejelentette, hogy közel áll egy omikron-specifikus vakcina kifejlesztéséhez, amelynek klinikai tesztelése a következő hetekben várható.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok kedden jelentették be, hogy megkezdték a klinikai kísérleteket a módosított, kifejezetten a koronavírus omikron változata elleni vakcinájukkal, hogy meggyőződjenek annak hatékonyságáról és biztonságosságáról.

"A vakcinák továbbra is erős védelmet nyújtanak az omikron okozta súlyos megbetegedések ellen. Az újonnan megjelenő adatok azonban azt mutatják, hogy a vakcina nyújtotta védelem gyorsabban csökken, mint az a korábbi törzseknél megfigyelhető volt" - mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a hónap elején azt mondta, hogy az omikron-specifikus vakcina valószínűleg márciusban készülhet el.