Két hónapja az Amerikai Transzplantációs Társaság és a Nemzetközi Szív- és Tüdőtranszplantációs Társaság  közös nyilatkozatot adott ki, azt javasolva, hogy tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást a szervátültetett embereknél.

A gyakorlat nem új, eddig is kötelezővé tettek számukra bizonyos oltásokat már jóval a Covid-19 megjelenése előtt is. Ilyen oltás többek között hepatitis A, hepatitis B, influenza és tetanusz elleni készítmény.

A Covid-19 elleni oltásra azért van szükség, mert az immunszupresszív gyógyszerek, amelyek megakadályozzák, hogy a test kilökje a beültetett szervet, fogékonnyá teszi a pácienseket a betegség elkapására - olvasható a portálon.

A floridai Tampai Központi Kórház tüdőtranszplantációs programjának igazgatója érthetetlennek nevezte, hogy miközben más oltásokkal senkinek sincs semmilyen problémája a koronavírus elleni készítménnyel kapcsolatban óriási a felháborodás.

Az ügy akkor kapott nagyobb publicitást, amikor egy vesére váró nő esete került a címlapokra. Tőle egy denveri egészségügyi intézmény tagadta meg a szervet és "inaktívként" került fel a veseátültetési várólistára. A nő vallási okokra hivatkozva nem szerette volna felvenni az oltást. Most más államokban keres szervet, ahol kevésbé szigorúak a kórházak.

Az Egyesült Államokban közel 107 ezer ember vár szervekre, közülük 90 ezer vesére.