Az ominózus teszteket tavaly december óta használták a Kualanamu repülőtéren, miután az utasok csak negatív teszt birtokában szállhattak repülőre. A tesztkészlettel szemben akkor merült fel gyanú, amikor az utasok hamis pozitív eredményeket kaptak.

A lebukás úgy történt, hogy a rendőrség civilnek álcázott munkatársát küldte el tesztelésre, aki szintén pozitív teszteredményt kapott: ezután razziát tartottak a helyszínen, melynek során meg is találtak egy használt tesztkészletet - olvasható a portálon.

A múlt héten a Kimia Farma öt alkalmazottját letartóztatták, és azzal vádolják őket, hogy megsértették az egészségügyi és fogyasztói törvényeket. A hatóságok 23 tanút kihallgatva állították össze jelentéseiket, melyek szerint az átverésből származó mintegy 1,8 milliárd rúpia (37 millió forint) körüli profitból az egyik gyanúsított házat tervezett építeni. A Kimia Farma azóta elbocsátotta az érintett alkalmazottakat, és megígérte, hogy szigorítja a belső ellenőrzéseit.

Ezen a héten ugyanakkor két ügyvéd jelentette be, hogy be akarják perelni a céget. A jogászok az elmúlt hónapokban gyakran fordultak meg a Kualanamu repülőtéren, és mint mondták, minden érintett utasnak 1 milliárd rúpiás kártérítést szeretnének elérni.