Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hivatalos adatok szerint az északkelet-kínai tartományokban a gazdák egyharmada nem rendelkezik a termeléshez szükséges elég eszközzel, mert a hatóságok több települést teljesen elzártak a külvilágtól a koronavírus újabb hulláma miatt. Ez pedig élelmiszerhiányt okozhat majd, hiszen három északkelet-kínai tartományból származott eddig Kína gabonatermésének a 20 százaléka. Ráadásul ha Kína importra szorul majd olyan termények esetében, mint a rizs és a kukorica, ez fokozhatja az élelmiszerárak globális inflációját. 

Csilin tartományban a gazdáknak mindössze három héttel a vetési időszak előtt nem állt rendelkezésére elég műtrágya, mert az áruszállítást is befolyásolták a Covid miatti szigorítások. A mezőgazdasági termelők a kínai kormány nagyon szigorú járványügyi intézkedéseit okolják a kialakult helyzetért, és problematikusnak tartják, hogy a korlátozásokat nem módosítják úgy, hogy a tavaszi mezőgazdasági tevékenységeket a szokásos módon el lehessen végezni. 

Csilin tartományban a kormányzat „zöld folyosók” létrehozásáról döntött, hogy a vetőmagokat és a műtrágyát el tudják juttatni helyi kamionosok segítségével a más területen élő gazdákhoz is, viszont a szállítók utána nem térhetnek vissza a térségbe a járványügyi korlátozások miatt.

Máshol viszont nem az áruhiány, hanem a munkaerő hiánya sújtja a kínai termelőket, ugyanis a járvány miatt az idénymunkások nem tudnak eljutni a földekre, vagy ha oda is tudnak utazni, akkor két hétig karanténban kell lenniük, és kimaradnak a mezőgazdasági munkából. 

A Nomura japán pénzügyi vállalat elemzőinek becslése szerint 190 millió kínai él jelenleg teljes vagy részleges lezárás alatt összesen 23 városban, és nem lehet még előre látni, hogy a hatóságok mikor enyhíthetik a korlátozásokat.