Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai trükkjei: Izraelben pár napja 515 beteg volt kórházban Covid-19 miatt és kb 60 százalékuk (301 fő) kétszer volt oltva Pfizerrel. Hát akkor hogyan mondhatjuk, hogy a vakcina mégis olyan hatásos? - veti fel a bizonyára sokakat izgató dilemmát posztjában Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Magyarázata szerint noha az említett adatok igazak, azonban a valóságot mégsem tükrözik. Ugyanis olyan torzító tényezőket tartalmaznak, amelyeknek gyakorlatlan szemmel nem vagyunk tudatában - hangsúlyozza. Így például az oltatlan emberek túlnyomó része (85,7 százaléka) fiatal. Az idősebbek pedig bármely felsőlégúti fertőzés esetén jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba. Az 50 év felettieknél ez a kockázat több, mint 20-szoros az 50 év alattiakhoz képest, míg a 90 év felettieknél több, mint 1600-szoros (!!!) a 12-15 évesekhez képest - fejtegeti.

A jelenlegi magas izraeli átoltottsági ráta mellett (a 12 év felettieknél csaknem 80 százalék) a vakcináció hatásossága a súlyos esetek megelőzésében általánosságban 67,5 százaléknak adódik. Ám ez önmagában megint félrevezető, mert nem veszi figyelembe az életkori csoportokat, vagyis azt, hogy az idős emberek kórházba kerülési kockázata nagyobb, illetve, hogy az oltottak aránya is nagyobb közöttük több, mint 90 százalék a fiatalabbak körében fennálló 73 százalékkal szemben - hívja fel a figyelmet Dobson.

A szakértő szerint a durva százalékos adatok helyett sokkal pontosabb a 100 ezer főre jutó fertőzési arányokkal számolni, ehhez egy augusztus 19-i állapotot mutató ábrát is mellékel.

További részletek itt.