Az orosz Szputynik V koronavírus-vakcinát kifejlesztő kutatók vizsgálják a lehetőségét, milyen hatékony lehet készítményük, a kórokozó legújabb, "moszkvai mutánsával" szemben - írja a Moscow Times. A Gamaleja Center vezetője, Alekszandr Gincburg azt követően ismerte el, hogy ezzel foglalkoznak, miután az orosz főváros vezetői megkongatták a vészharangot egy ilyen változat megjelenésének lehetősége miatt.

Moszkvában az elmúlt napokban megugrott a fertőzöttek száma. Gincburg azt mondta, hogy előzetes véleménye szerint az oltásuk hatásos lehet az új változattal szemben - már amennyiben tényleg egy moszkvai mutáns ólálkodik a nagyvárosban -, ám a végső verdikt meghozatalához meg kell várni a laboratóriumi vizsgálatok eredményét.

A virológusok egyelőre nem erősítették meg a moszkvai mutáns létét, ám Denis Logunov, a Gamaleja igazgatóhelyettese azt monda az RBC hírportálnak, hogy nem lehet kizárni az új változat feltűnését. Eközben még Vlagyimir Putyin államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov is elismerte, hogy az országban csigalassúsággal  halad az oltási kampány. Az oroszok ugyanis a Szputnyik V külföldi sikere ellenére bizalmatlanok a hazai vakcinával szemben.

A legriasztóbb hír Moszkva központi koronavírus-kórházából érkezett. Denis Procenko a kórház vezető orvosa a napokban azt mondta, hogy egyes betegeik nem reagálnak a korábban bevált kezelésekre, ami arra utal, hogy a kórtermekbe kerülő pácienseket módosult koronavírus fertőzte meg.

Az orosz közvetlen állami befektetési alap, amely a Szputnyik V külföldi értékesítéséért és gyártásáért felel, kedden jelentette be, hogy az orosz vakcinát hatékonyabbnak találták más oltásoknál a koronavírus indiai (delta) változatával szemben. Ezzel kapcsolatos kutatási eredményeiket átadták nemzetközi ellenőrző-vizsgálatra.