Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület azt javasolja, hogy a tagállamok a nem létfontosságú utazások esetén is engedélyezzék a beutazást az EU-ba nemcsak azokban az esetekben, amikor olyan országból érkezik valaki, ahol jó a járványhelyzet, hanem akkor is, ha a beutazó illető megkapta az utolsó ajánlott dózisát is az EU által engedélyezett vakcinának és ezt az utazása előtt legalább két héttel beadták neki.

Ezt ki lehet terjeszteni azokra az oltóanyagokra is, amelyek felkerültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi felhasználási listájára - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. Ugyanakkor ha egy tagállam úgy dönt, hogy a beoltottaktól nem követeli meg a negatív PCR-tesztet és/vagy a karantént, akkor ezt az EU-n kívülről érkezőktől sem követelheti meg - hangsúlyozza a Bizottság.

Bővülhet a mentesített országok listája

A brüsszeli testület emellett azt is javasolja, hogy az uniós járványhelyzet alakulásával összhangban emeljék meg az új koronavírus-esetekre vonatkozó küszöbértéket is, amit arra használnak referenciaként, hogy mely országból történő beutazást engedélyezik az EU-ba. Ez a Bizottság szerint lehetővé teszi, hogy a Tanács bővítse az ilyen országok listáját. (Jelenleg 7 országból lehet az oltottsági státusztól függetlenül beutazni az EU-ba.)

Ezeket a szabályokat a tervek szerint uniós digitális zöldigazolás - tervek szerint júniusi - elindulásától kell alkalmazni, addig pedig az utazók számára lehetővé kell tenni, hogy oltási státuszukat a tagállamok hatóságai által egyénileg kiállított digitális zöldigazolással vagy a Bizottság megfelelőségi határozata alapján egyenértékűnek elismert más igazolvánnyal igazolják. Az Európai Bizottság azt is kéri, hogy amíg a digitális zöldigazolvány rendszere nem működik, addig a tagállamok saját hatáskörben, de ezzel a tartalommal szabályozzák a harmadik országokból történő beutazásokat.

Az Európai Bizottság szerint a tagállamok megfontolhatnák azt is, hogy létrehoznak egy portált, ami lehetővé tenné az utazóknak, hogy egy nem uniós ország által kiállított oltási igazolást és/vagy digitális zöldigazolványt elismerjenek.

A javaslat kitér a családjukkal utazó be nem oltható gyermekekre is, akikről 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük. Ezekben az esetekben a tagállamok kérhetnek további tesztelést is a megérkezést követően.

Új vészfékmechanizmus

A variánsok által keltett aggodalmak miatt ugyanakkor egy új "vészfékmechanizmust" is javasol a testület. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy gyorsan cselekedjenek és ideiglenesen szigorú minimumra korlátozzák az érintett országokból érkező összes beutazást a megfelelő egészségügyi intézkedések bevezetéséhez szükséges időre. A javaslat nem érinti a létfontosságú utazásokat (például diplomaták, egészségügyi dolgozók, tranzitutasok, szállítmányozók, tengerészek, sürgős családi okokból utazók, nemzetközi védelemre szoruló vagy egyéb humanitárius okokból utazó személyek), amelyet jelenleg sem korlátoznak. Ezekre az utazókra a járványhelyzet romlása miatt hozott szigorítás esetén azonban szigorú tesztelési és karanténszabályoknak kell vonatkoznia, még akkor is, ha be vannak oltva.

Ha ilyen intézkedést hoz egy tagállam, akkor a Tanáccsal és a Bizottsággal szoros együttműködésben át kell tekinteni a helyzetet és ezt legalább kéthetente meg kell ismételni. 

A javaslatról már ezen a héten szerdán tárgyalnak a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei. Amennyiben a Tanács elfogadja a javaslatot, a tagállamokon lesz a sor a szabályok végrehajtásában. Az Európai Tanácsnak az EU-n kívüli, utazási korlátozások alól mentesülő országok listáját kéthetente át kell tekintenie.