Az orosz vakcinát tavasztól kezdve nem folyékony halmazállapotban, hanem szilárd formára hűtve akarják szállítani Oroszországban, ahol óriási távolságokat kell leküzdeniük a készítmény gyártónak - írja a Moscow Times. A Szputnyik V névre keresztelt oltást, amelynek átvételéről a magyar kormány is tárgyal, normál esetben mínusz 18 fokon kell tárolni.

Ebben hasonlít két amerikai versenytársához, a Pfizeréhez, amely mínusz 70 Celsius-fokos, és a Modernáéhoz, amely mínusz 20 fokos hűtést igényel. Ez a feltétele annak, hogy a készítmények megőrizzék 90-95 százalékban védettséget kínáló hatékonyságukat. Oroszországban azonban tesztelnek egy eljárást, amely a Szputnyik V-öt száraz fehér masszává alakítja, s így a normál hűtőgépek biztosította mínusz 2-8 Celsius-fokon is tárolható lenne.

A kísérletek azt mutatták, hogy a szárazanyaggá fagyasztott majd felolvasztott oltással ugyanolyan jó eredménnyel lehetett beoltani az embereket, mint a folyékony változattal - monda Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztését finanszírozó orosz befektetési alap (RDIF) vezetője. Ezért az tervezik, hogy 2021. februártól a vakcina nagy részét vagy esetleg egészét szilárdra fagyasztott formában fogják szállítani.

Az orosz tervek szerint idén kétmillió dózis Szputnyik V-öt gyártanak, majd felpörgetik a termelést havi hatmillióra. Már elkezdték oltani az egészségügyi személyzet és a tanárok egy részét az ország távoli részein, miközben a készítmény utolsó - engedélyezés utáni - tesztelési fázisa még folyik Moszkvában. A vakcina külföldi vevői egyelőre Fehéroroszország, Venezuela, India és az Egyesült Arab Emírségek.