Az orosz operatív törzs kedden 652, szerdán 669, csütörtökön pedig 672 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekord volt. Az igazolt új fertőzöttek száma 23 218-cal 5 561 360-ra emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,42 százalék volt, az új esetek 13,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 389 277-re, a halálos áldozatoké 136 565-re, a felépülteké pedig 18 197-tel 5 035 518-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 150,7 millió, az elmúlt napon pedig 605 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 839 648 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anasztaszija Rakova, Moszkva szociális ügyekért felelős polgármester-helyettese egy konferencián azt ígérte, hogy a fővárosi hatóságok mindent el fognak követni egy újabb karantén elkerülése végett. Bejelentette, hogy az orosz fővárosban mindenki köteles lesz önkéntes karanténba vonulni, akinél akut vírusos légúti megbetegedést mutatnak ki. Az érintetteknek mindaddig otthon kell maradniuk, amíg meg nem kapják PCR-tesztjük és antitest-gyorstesztjük eredményét.

Anna Popova tisztifőorvos azt mondta, hogy Moszkvában a koronavírus előfordulása háromszorosa az országos mutatónak. Popova szerint lehetetlen megmondani, hogy az új koronavírusnak lesznek-e olyan új mutációi, amelyek új vakcinák kifejlesztését fogják megkövetelni, de az oltóanyagokat kidolgozó tudóscsoportok fegyvertárában szerinte vannak eszközök, amelyek szükség esetén ki fogják tudni elégíteni ezt az igényt.

Gyenyisz Loginov, az első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatóhelyettese korábban kijelentette, hogy a Szputnyik V hatékonysága 90 százalékos az új koronavírus delta változatával szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kötelező egészségbiztosítási program keretében magán- és minisztériumi intézetek is ingyenes vakcinációt végezzenek. A dokumentumot pénteken tették közzé a jogi közlemények hivatalos internetes portálján.