Úgy kalkulálnak, hogy a költséges tesztelés egyre kevesebb előnnyel jár a gyorsan terjedő és enyhébb lefolyású megbetegedést okozó omikron-variánssal szemben.

Elértük azt a pontot, ahol a tesztelés költsége és jelentősége már nem igazolható – jelentette ki Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi intézet vezetője.

A becslése szerint tesztelés heti költsége elérné a heti 500 millió svéd koronát, ha minden gyanús esetet tesztelnének - írta az Index az MTI nyomán.

Szerdától Svédországban csakis az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozókat, illetve a legnagyobb kockázati csoportba tartozókat fogják ingyenesen tesztelni abban az esetben, ha valakinek tünetei vannak.

Ahogy ismerjük ezt a világjárványt, azt mondanám, hogy vége - mondta Lena Hallengren egészségügyi miniszter a Dagens Nyheternek. Szavai szerint nincs vége, de ahogyan mi ismerjük, a gyors változások és korlátozások szempontjából igen.

Szerdától a bárok és éttermek ismét nyitva tarthatnak este 11 után, és a vendégek számát nem korlátozzák. A nagyobb beltéri szórakozóhelyek látogatottsági korlátját is feloldották, ahogyan az oltási igazolványok használatát is.