Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügy-miniszter beszámolója szerint a pozsonyi válságstáb legutóbbi ülésén a kötelező oltás bevezetésének lehetőségéről is tárgyaltak - írta a pozsonyi Új Szó. Egyes társadalmi csoportokról lenne szó, példaként bizonyos foglalkozásokat végzőket, illetve a 60 éven felülieket említette. Ennek lehetőségét az igazságügyi tárca vizsgálja.

Noha a válságstáb csütörtöki ülésén nem állapodtak meg konkrét intézkedésekben, Roman Mikulec belügyminiszter megerősítette, hogy számba veszik az állami karantén ismételt bevezetését a külföldről hazaérkezőknek. Lengvarsky szerint a kötelező állami karantén leginkább azokat érintené, akik elhallgatják, hogy magas kockázati besorolású országból tértek vissza Szlovákiába. Ennek felderítésére a mobilszolgáltatók adatait használnák fel. Az ilyen esetekben a karantén önköltséges lenne.

A pozsonyi kormány egyelőre nem szigorítja a külföldre való utazás feltételeit, azonban figyelmeztetnek, a visszatérés feltételei időközben megváltozhatnak. Hozzátették, egyelőre az sem tisztázott, más európai országok szigorítanak-e a koronavírus új, delta variánsának elterjedése miatt. Tavaly nyár végén több ország is lezárta határait, így szlovák állampolgárok kint rekedtek.